Du sitter med ett äventyr som du har anskaffat dig och har precis bläddrat igenom boken, tittat på bilderna, ögnat igenom lite rubriker och förmodligen även luktat lite på boken. Du känner att det här äventyret är någonting för dig och att det inte är något som du vill kasta i sjön. Vad ska man då göra på för att få ut den maximala upplevelsen? Ja, framförallt ska du fråga dina spelare om de vill spela äventyret. Det är onödigt att gå igenom en massa arbete bara för att få ditt äventyr förstört av ointresserade spelare.

Först och främst ska jag säga vad du inte ska göra och det är att spelleda direkt från boken; det låser dig som spelledare, det skapar uppehåll i berättelsen för att du måste läsa eller bläddra i boken och det ger spelarna en känsla av att bli ledda av dig genom hela äventyret. Det farligaste man kan göra är att försöka att ge sig på att spelleda ett engelskt äventyr direkt från boken, då det skapar en hel del svengelska. Känner du att du inte orkar läsa igenom hela äventyret på en gång, så läs och spelled äventyret i etapper. Det kan göra att det blir mer spännande för dig att se hur det hela slutar men kan föra med sig att du måste styra in rollpersonerna när slutet närmar sig. En bra spelledare kan alltid styra in spelarna mot äventyrets tänkta slut, utan att de själva inser styrningen. Å andra sidan kan en utmärkt spelledare alltid anpassa slutet utifrån sina spelares handlingar.

Under läsningen

Visualisera

Medan du läser igenom äventyret så föreställ dig att du spelleder det hela för din grupp. Om du känner spelarna väl så kommer du att kunna anta vad de antagligen skulle göra vid vissa tidsfällen. Har ni gjort rollpersoner så föreställ dig det som rollpersonerna som går omkring. Hitta på olika scenarier för de olika karaktärerna; "Ah, här kan jägaren utnyttja sin förmåga att...". Du solospelar med andra ord för dig själv med spelarnas rollpersoner.

Anteckna

Medan du läser så bör du föra anteckningar hela tiden. Detta kommer visserligen att ge dig avbrott i ditt "solospelande" men det är viktigt att du skriver ner dina intryck. Om du får idéer över hur du ska beskriva en plats, så skriv ner det. Om du tycker något är jobbigt att slå upp, så skriv ner det. Skriv rätt mycket men om du känner att det blir för mycket så begränsa dig genom att fokusera på dina tankar och intryck. Tänk "Såhär kan scenen utspelas" eller “Hur kommer mina spelare att reagera?” medan du läser. Slå också alla tärningsslag som står angivna direkt, om du har rollpersonerna till hands. Det gör att du kan inkludera vissa saker i miljöbeskrivningarna direkt: "...och tjuven ser att någonting glimmar under dörren".

Sammanfatta

Du kommer sedan att sitta med rejält mycket anteckningar. Ta en liten paus för att få distans till det hela och för att rensa tankarna. Hur lång tid du ska vänta beror lite på hur lång tid det tar för dig att göra anteckningarna. En vecka kan tänkas vara en lagom tid, om du har den tiden på dig. Gå igenom allting och rada upp hela äventyret i rubriker. Under varje rubrik så skriver du högst 2-3 meningar om det viktigaste som händer i just den scenen. Helst ska du enbart behöva sätta en rubrik och med hjälp av den bli påmind av vad som ska inträffa när tillfället aktiveras. Försök med andra ord att ha beskrivande rubriker.

Spelledarpersoner

Plocka ut de spelledarpersoner som du anser tillför något till äventyret. Alla andra spelledarpersoner kan du beskriva likt "Edgar - körsven", för de är inte väsentliga. Släpp fokus helt från dem. I några fall kan du stryka några spelledarpersoner och flytta över några avgörande element till dem som du väljer att koncentrera dig på. Jag råder dig till att beskriva en viktig spelledarperson med maximalt 5-10 ord och du bör ha lite extra plats för anteckningar som kan komma upp om personen under spelets gång. Siffror som färdigheter och dylikt bör du aldrig skriva upp utan istället improvisera fram och anpassa utifrån rollpersonernas skicklighet. En "stark mjölnare" ger lika mycket information som "Styrka 8, Hantverk: mjölnare: 12" men med färre tecken.

Före speltillfället

Organisera

Om dina sammanfattningar sträcker sig över flera ark, så använd en spelledarskärm för att sätta upp papprena på väggarna för att frigöra bordsutrymme. Du har en bra översikt över dina anteckningar och om du kan lätthet kallprata eller ta en klunk vatten medan du ögnar igenom vad du har skrivit. Att ställa frågan “Vad hade ni tänkt att göra härnäst?” kan också ge dig en paus för att förbereda dig för nästa scen, medan spelarna förklarar vad de har i åtanke. Att behöva bläddra i papper är ett tydligt tecken på att du inte har strukturerat och spaltat upp äventyret på ett bra sätt.

Prioritera

Fundera ut hur långt du tror dig komma i äventyret under spelomgången och ha en prioriteringsordning. Några scener kommer du aldrig att använda och några bör du kunna ha för att slänga in och fördröja spelet lite mer. Jag kan nu direkt säga att du inte kommer att komma ihåg alla scener och spelledarpersoner och faktiskt så kommer det inte att göra något. Om du har glömt vad en scen handlar om så är inte det hela världen. Försök till nästa spelmöte istället arbeta dig runt det hela, om det nu var något viktigt du glömt. Alternativt så kan du ta en paus och sedan läsa in dig på scenen. Det brukar kunna vara skönt att ta några toalett-, mat- eller rökpauser då och då.

Repetera

Någon timme innan du börjar spelmötet så gå först igenom dina anteckningar och läs sedan igenom i boken över allt det du tror dig kunna hinna med. Om du anser dig har glömt något så skriv ner det i rubriken. Vad jag har försökt guida dig fram till är att du ska klara dig utan att behöva använda dig av boken under spelets gång. Du har rubriknamn att utgå från och korta beskrivningar av spelledarpersoner.

Slutligen

Vad finns det då för brister med att spelleda ett köpäventyr? Det viktigaste är att du måste ha spelare som är intresserade av att spela äventyret. Om spelarna är ointresserade så kan du lika gärna avbryta spelmötet och dra fram det senaste bräd- eller tevespelet som du köpt. Säg att de såg ointresserade ut och att ni lika kan gärna skita i det i så fall. Ett sätt att undvika detta är att prata om äventyret i förväg, så att spelarna vet vad de har att förvänta sig. Nämn några saker som kan förekomma och skapa förväntningar. Andra faror som du kan råka ut för är att äventyrsmakaren endast målat ut en väg. När spelarna gör något som äventyret inte täcker så kan det ge dig panik. Det gäller då att vara väl förberedd för, likt ett skolprov, så ju bättre förberedd du är, desto självsäkrare är du. Ju självsäkrare du är, desto bättre blir du på att improvisera. I denna artikel har du därför fått ett hjälpmedel över hur du ska strukturera upp “pluggandet”.

Själv följer jag principen ovan med ett par genvägar. Har jag endast 5 spelledarpersoner så memorerar jag dem och har endast namnet och ett personlighetsdrag nedskrivet som stöd. Rubrikerna har jag uppfört på en tankekarta och på sin höjd gett 3-4 ord som stöd och sedan kör jag så det ryker. Ju mer erfaren du blir som spelledare, desto mindre anteckningar behöver du i regel att förlita dig på. Detta då din improvisationsförmåga ständigt blir förbättrad.