Vad hade du ha gjort om du fick en superkraft? Skulle du använda den för att bekämpa brott, eller begå dem? Finns det ens lagar som reglerar vad du skulle kunna göra? Vem skulle du berätta för? Hur skulle det förändra ditt liv att ha en superkraft?

När superhjältarna först dök upp i pulpmagasinen på 30-talet var de ofta idealiserade, problemfria hjältar. Personer att se upp till, att avundas. I takt med att genrens publik vuxit upp har också genren vuxit. Idag är hjältarna mänskliga. Tony Stark, alias Iron Man, är alkoholist. I serien The Ultimates har Ant-Man och Wasps äktenskap en extremt dysfunktionell sida, med misshandel, ångest och självskadebeteenden.

Serieskapare har alltmer börjat utforska "superhjältarna" som människor, och dekonstruerar den svartvita moral som tidigare varit den självklara. The Authority tar makten över USA och driver igenom förändringar utan att rådfråga några folkvalda. Gör superkrafter att man har rätten att lägga sig i politiken, hur samhället är uppbyggt, vilka krig som utkämpas och varför?

Med superkrafter, har man rätten att låta bli?

För mig är det här det intressanta i själva tanken med superhjältar. De är speglingar av oss själva, så som vi önskar att vi vore. Idealbilder, som nu kritiskt granskas. Jag skulle vilja påstå att många av dem inte längre riktigt kan kallas "superhjältar". Ordet "hjälte" antyder att det finns ett objektivt Ont och ett objektivt Gott. Att hjälten är den som står på den Goda sidan mot Ondskan.

Jag föredrar att se superhjältarna som människor. Människor som av någon anledning fått otroliga krafter. Krafter bortom vad du, jag eller någon annan vanlig dödlig klarar av. Det sägs att makt korrumperar, och att absolut makt korrumperar absolut. I någon mån är alla vi människor trasiga; vi har våra hemliga tankar och drifter, saker vi inte vill att någon ska känna till men som driver mycket av vårt handlande. Vem känner du som du skulle lita på tillräckligt för att ge dem superkrafter? Vem kommer inte att missbruka dem?

Det här är vad More than Human handlar om. Inte huruvida Stålmannen kan besegra Hulken, utan om människor som fått superkrafter, och hur de väljer att använda dem.

Vad skulle du själv göra?