En mellanscen är när regissören klipper från huvudhandlingen och visar upp en annan del i historien. Det här är något som används mycket i Stjärnornas Krig, både i filmen och rollspelet (WEGs d6-system). Det här är ett effektivt sätt för spelledaren att visa upp ett annat perspektiv ur historien. Notera dock att mellanscener inte alltid är uppskattade, beroende på vilka konventioner spelgruppen har. Vissa ogillar när spelarna får mer information än spelarna, medan andra spelgrupper njuter av historien som blir uppspelad inför dem.

Varierat berättarstuk
Det kom fram ett exempel ur ett speltillfälle där rollpersonerna skulle hitta en mördare. Spelledaren spelade ut mellanscener så att spelarna fick ta del av hur offren hade mördats. Vid ett tillfälle så visste spelarna vem som skulle mördas och var på väg dit. Skulle de hinna? Spelledaren hade kunnat köra på "Ni kommer fram och ser att han ligger där mördad, bla, bla, bla" men istället så körde han det hela som en mellanscen. "Han står och målar sina sista penseldrag och en gestalt smyger sig upp bakom och lägger sina händer runt konstnärens hals. En vid strid utbryter /.../ och när han går därifrån så råkar han trampa i färgen som runnit ut på golvet". Det här var (enligt mig) en riktigt smart lösning då de inte behövde spela ut själva letandet av ledtrådarna, utan kunde anta att rollpersonerna hittade dem på plats.

Spelledaren hade kunnat berätta det här på ett annat sätt. Rollpersonerna ringer på dörren och spelledaren tar vid... "*ding, dong* Det är fjärde signalen och konstnären torkar sina fingrar från färg. Han öppnar dörren och där står en gestalt. 'Åh, välkommen in. Det var ett tag sedan vi sågs. Slå dig ner på stolen... men... vad gör du? Snälla, snälla. Låt mig leva. Vad har jag gjort? Är det ...." och efter ett tag så avbryter spelledaren den mellanscenen och säger till spelarna att det är ingen som öppnar när de ringer på.

För att ge en bild av hur nära spelarna var, så kunde spelledaren ha beskrivit det hela på följande sätt: "Han torkar av sig på en trasa medan han beskådar den halvfärdiga tavlan. *ding, dong* Han tittar upp panikartat mot dörren springer över kroppen som ligger på golvet och håller nästan på att halka på färgen på golvet. Han öppnar ett fönster och flyr bort därifrån". Sedan säger spelledaren till spelarna "Det verkar inte vara någon som öppnar".

Fördjupa historien
Precis som man kan plantera ledtrådar som rollpersonerna ska hitta, så kan spelledaren använda mellanscener för att förklara något och ge mer djup till scenariot. Den här onda magikern kanske inte är så ond, när det kommer till kritan. Vad är det för personer som egentligen håller till i det där gamla huset? Jag har till och med spelat ett scenario där spelarna både spelade vanliga karaktärer men också gudar som inte gillade det de dödliga karaktärerna gjorde. Gudarna blev mellanscener som förklarade det konstiga som hände deras rollpersoner.

Plantera förväntan
Nu kommer vi in i metatänkandet, men de positiva sidorna hos det. I Stjärnornas krig så använde min spelledare ibland mellanscener för att visa upp vad som skulle komma. Flydde vi från en planet så klippte han in i en dialog på en stjärnkryssare där de väntade på oss. De där personerna som fanns i huset i exemplet tidigare kanske visar att huset inte är övergivet. Spelledaren kanske spelar upp en ritual som sker i huset, men var det nu det skedde eller var det i dåtid? Om det skedde i nutid, så kan man förvänta sig kultister av något slag i huset. Fast... om det var i dåtid, vad finns i huset nu?

Man kan också använda mellanscener för att bekräfta sådant som spelarna redan har listat ut. Om de har listat ut mördaren så kan spelledaren spela ut en scen där offret säger mördarens namn.

Hjälpa rollgestaltningen
Återigen en av de positiva sidorna av metatänkandet. Om det finns en demon i huset, framkallad av kultisterna, då kan spelaren även få lite förberedelse med att tänka ut hur dennas rollperson borde reagera.

Konsekvenser av tidigare handlingar
Minns ni den prostituerade kvinnan som ni pressade på info om knarkleveransen? Morgonen efter hittades hon död i kanalen, misshandlad till döds. Rättsläkerna sa att det var ett av de värsta fallen han sett under sina 30 år...

Eller:

Tack vara att ni stoppade knarkleveranserna är St Paulskolan nu fri från langare. Rektorn visade sig vara i bossens ledband och har avskedats. Borgmästare Ed Williams har stärkt sitt positiva inflytande över staden.

---

Ett tack till Måns Broman för den sista rubriken.